Pagina's

4 REASONS TO LOVE YOURSELF

Het is zo makkelijk om boos te zijn op jezelf, om je lichaam lelijk te vinden of kritisch te zijn op alles wat je doet. Het is zo gewoon geworden om altijd maar te streven naar meer en beter, om geen genoegen te nemen met een ander en laat staan jezelf. We kijken in de spiegel en we fronsen. We stoppen met lachen omdat we geen rimpels willen. We genieten niet van een etentje omdat we bang zijn aan te komen. Oh but darling... Er zijn zoveel redenen om van jezelf te houden! 

To do so, so, SO much. Je kunt lachen, liefhebben, nadenken, filosoferen en discussiëren. Je kunt iemand omhelzen, iemand aan het lachen maken. Je kunt vriendelijk zijn en behulpzaam, je kunt zingen, dansen, eten, proeven, zien, horen, voelen, ruiken, en vertrouwen op je intuïtie. Je kunt leren, groeien, ontwikkelen, emoties voelen en rust ervaren. Je kunt tekenen, schilderen, knutselen, foto's maken, een boek lezen en genieten van de zon of juist de regen. Je kunt keuzes maken, besluiten nog even verder te slapen of juist vroeg op te staan voor een wandeling. Je kunt op zoek gaan naar je talenten, je passies en je dromen, wat die ook zijn. Je kunt zó. Ongelooflijk. Veel. Als dat geen reden is om van jezelf te houden? 


Ja, echt. Hoe je er ook uit ziet. Je gewicht, maten, huidskleur, neus of die ene puist veranderen daar niets aan, je bent namelijk gewoon écht hartstikke mooi. Je bent mooi omdat je een mens bent vol gevoel, emoties, gedachtes en dromen. Je bent mooi omdat je lacht, omdat je huilt en omdat je leeft. En weet je wat helemaal gaaf is? Als je van jezelf houdt ben je alleen maar nóg mooier, want dat straal je uit. Hou van je neus, want hij is van jou en je kunt ermee ruiken. Hou van je ogen, want ze zijn van jou en je kunt ermee zien. Hou van je lichaam, want het is van jou en zonder je lijf zat je hier niet. Kijk hoe mooi je bent!

En dan ben je ook nog eens uniek. Er is helemaal niemand op de hele wereld (en de wereld is nogal groot) die precies is zoals jij. Niemand heeft precies datzelfde vlekje op z'n neus, of precies dezelfde ogen. Waarom zou je moeite doen om te zijn zoals een ander, als je juist jezelf kunt zijn? Het origineelste wat er is! Met alles wat er in jou is, om je heen is en hoe jij daarop reageert ben jij uniek. Lekker houden zo. En houden van!

Je bent goed zoals je bent. Je hoeft niet altijd maar anders en beter, je hoeft niet altijd maar meer. Jij bent genoeg. Ook als je een puist op je voorhoofd hebt of een slecht cijfer hebt gehaald. Ook als je in je emotie onterecht bent uitgevaren tegen je moeder. Ook als je op je 30e nog steeds niet zo goed weet wat je nou precies wil doen met je leven. Ook als je een keer een weekje niet sport, of ergens het antwoord niet op weet. Ook als je eventjes NIET zoveel van jezelf houdt. Wees lief voor jezelf, straf jezelf niet af en kies elke dag opnieuw weer voor jezelf. Gaan met die banaan. Niemand is zo hard voor jou en straft jou zo hard af dan je zelf soms kan doen. Als je daar nu eens mee ophoudt? En in plaats daarvan jezelf accepteert en blij bent met wie je bent en wat je hebt? Maakt het leven een stuk mooier!

Het allermooiste aan mijn vak vind ik dat mensen vaak een soort verbaasd reageren over hoe mooi ze op de foto staan: "Ben ik dat? Wauw!" Ik vind het heerlijk om mensen op hun gemak te stellen, het allermooiste in ze naar boven te halen en dát te fotograferen. Om mensen te helpen hun eigen schoonheid te zien, die echt in van álles kan zitten. Die reactie, soms zelfs vol emotie, is priceless.

Liefs!

30 opmerkingen:

 1. Wauw! Supermooi geschreven, dit had ik nou net even nodig!

  Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi stuk Mariet! En dat laatste, inderdaad, zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig en zo verschrikkelijk waar! Makkelijk? Niet altijd, want in onze altijd kritische kijk-en-vergelijk maatschappij vind ik het soms ook moeilijk om tevreden te zijn met wie ik ben en hoe ik eruit zie. Maar het werkt wel echt zoals jij ook stelt: als je met liefde en mededogen naar jezelf kijkt, zie je het echt aan de uitstraling terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw, wat een prachtige reminder om van jezelf te houden. Heel erg mooi geschreven Mariët!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig geschreven.... erg mooi! so TRUE! zo belangrijk van jezelf houden en lief zijn voor jezelf!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw, echt heel mooi geschreven, thanks!! <333 *_*

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit is echt het beste vest ik deze vroege morgen had kunnen lezen! Zo mooi en inspirerend geschreven!
  Liefs, Tessa

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wat een prachtig stuk! zo, zo waar, maar zo makkelijk om te vergeten. :)
  xo, cheynne

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een fijn en inspirerend stukje heb je geschreven. Er verschijnt een grote glimlach op mijn gezicht als ik dit blogje lees!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel mooi geschreven! Zo waar, alleen soms vergeet ik het... dit is de perfecte reminder.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. mooi... we hebben allemaal zo onze dagen dat het mee of tegenzit. Als de kern maar zelfacceptatie (en -liefde) blijft!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een super mooie, positieve woorden. Heel mooi geschreven en heel erg waar.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. MOOI! En heel waar! Stom dat het soms niet makkelijk is om zo over jezelf te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wauw, gaaf stuk! Helemaal mee eens inderdaad en vaak lukt me dat ook wel om te geloven...helaas niet altijd ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik lees dit terwijl ik aan m'n ontbijtje zit. Mooi begin van de dag met jouw stukje in m'n achterhoofd. Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Jeetje wat is dit mooi geschreven en eigenlijk gewoon zo ontzettend waar. Wow

  BeantwoordenVerwijderen